Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Enhetlig hantering – köpa/sälja/dela/rätta

En viktig ambition med universitets ekonomimodell är att vi ska bokföra på ett enhetligt sätt – för att underlätta bokföringen och för att underlätta uppföljningen.

Våra ekonomiska händelser ska hanteras och konteras på ett enhetligt sätt:

  • Vi köper varor/tjänster och får såväl interna som externa leverantörsfakturor via Lupin. Anläggningstillgångar konteras på preliminärkontot för anläggningstillgångar och alla andra inköp på utgiftskonton.
  • Vi säljer varor/tjänster och fakturerar såväl interna som externa kunder via Raindance. Kontering på inkomstkonton (avgift, uppdrag).
  • Vi rekvirerar eller får direkt inbetalt bidrag i Raindance. Kontering på inkomstkonton (bidrag).
  • Vi delar i efterhand på intäkter och kostnader; fördelar dem vidare inom universitetet. Ursprunget finns i någon av händelserna ovan och samma konto-finansiär-motpart används i både debet och kredit. Det är aktivitet som ändras.
  • Vi rättar en felkontering, oavsett ursprung. Det är endast för lön inklusive arvode som huvudregeln är att rätta i Primula. Det finns två huvudtyper av rättelser:
    - Rätta vilken del av verksamheten intäkten/kostnaden bokfördes på: Samma konto-finansiär-motpart som användes vid bokföring av den ursprungliga ekonomiska händelsen används i både debet och kredit. Det är aktivitet som ändras. Liknar fördelning, men här är det en felkontering som rättas.
    - Rätta information om affärshändelsen: Samma aktivitet som användes vid bokföring av den ursprungliga ekonomiska händelsen används i både debet och kredit. Det är konto och/eller finansiär (ev motpart) som rättas.

Fördelningar i efterhand görs i bokföringsorder. Även de flesta rättelser av felkonteringar görs i bokföringsorder, oavsett ursprung, med hänvisning till källan (till verifikationen/fakturan). Det är endast för lön och arvoden som huvudregeln är att rätta i Primula.

Översikt Bokföringsorder och verifikationstyp | 2016-12-16 (PDF 193 kB)

Läs mer om att köpa och sälja – hanteringen av fakturor

Läs mer om att rätta och dela

Sidansvarig:

Kontaktinformation

Postadress
Lunds universitet
Sektionen Ekonomi
Box 117
221 00 Lund

Besöksadress
Kemicentrum:

Ingång från Getingevägen: Naturvetarvägen 18, ingång D.

Ingång från Sölvegatan: Sölvegatan 39, ingång B.

Internpost
Hämtställe 31

Vem kan jag kontakta vid frågor om ekonomi? A-Ö-lista (PDF 196 kB, nytt fönster)

Telefonträd servicetelefon 046-222 46 00 (PDF 152 kB, nytt fönster)

Sektionen Ekonomi
Lunds universitet
Box 117, 221 00 LUND
Telefon: 046-222 00 00 (växel)
Fax: 046-222 45 37, Hämtställe 31
Telefonträd servicetelefon 046-222 46 00 (PDF - 196 kB)
Kontakta oss A-Ö (PDF - 152 kB)